Kartondobozok a mindennapokban - ismerd meg jobban a csomagolóanyagokat

A kartondobozok a csomagolás világának legismertebb és leggyakrabban használt anyagai. Ezek a praktikus, környezetbarát és költséghatékony csomagolóanyagok szinte minden kis- és nagyvállalat mindennapjaiban jelen vannak. 


Ezek a dobozok olyan külső réteget képeznek, amely megőrzi a belé csomagolt termékek, értékek épségét, azonban ennél jóval több lakozik benne.


A kérdés már csak az: milyen más erővel bír a kartondoboz?



A kartondobozok népszerűségének titka



A kartondobozok nemcsak a termékek fizikai védelmét biztosítják, hanem hozzájárulnak a termékek megítéléséhez is. 


Te hogyan vásárolsz? Bár a közmondás úgy tartja, ne ítéljük meg a könyvet a borítójáról, vásárláskor igenis számít az, milyen köntösben van bemutatva az áru.


A vásárlók számára a csomagolás minősége gyakran a termék minőségére is utal. Egy jól megtervezett és kivitelezett kartondoboz vonzóbbá teszi a terméket, és növeli a vásárlási hajlandóságot.


Az unalmas, ütött-kopott dobozokban rejlő termékek gyakran a polcon maradnak.






A csomagolás történelmi háttere


A csomagolás története hosszú múltra tekint vissza, és számos formát öltött az idők során.

Most felcsapjuk a történelemkönyvet!

Kezdetben az emberek természetes anyagokat használtak, mint például leveleket, állati bőröket, fát és szöveteket, hogy megóvják értékeiket a külső hatásoktól.

Az ipari forradalom előtti időkben a fa tartályok és hordók voltak a legelterjedtebb csomagolóeszközök, melyek főként az élelmiszerek, folyadékok és egyéb áruk szállítására szolgáltak.

A 19. század végén a papír és karton megjelenésével új korszak kezdődött a csomagolás történetében. 

Az első igazi kartondoboz 1817-ben jelent meg Angliában, és hamar népszerűvé vált a könnyű és olcsó gyártási költségek miatt. Az 1870-es években az Egyesült Államokban feltalálták a hullámkartont, ami forradalmasította a csomagolási ipart. 

Ez az új anyag erősebb és tartósabb volt, mint a korábbi egyszerű, papír alapú megoldások, és kiválóan alkalmas volt a nehezebb és törékeny tárgyak védelmére.

A 20. század elején a kartondobozok gyártása és felhasználása rohamosan növekedett. 

Az egyre bővülő ipari termelés és a kereskedelem globalizációja megkövetelte a megbízható és hatékony csomagolási megoldásokat. A kartondobozok különféle méretben és formában készültek.

A második világháború után a kartondobozok iránti kereslet tovább nőtt, mivel a fogyasztói társadalom kialakulásával egyre több terméket kellett tárolni és szállítani. 

Az 1960-as években megjelentek az újrahasznosított kartonból készült dobozok, ami jelentős lépés volt a környezettudatos csomagolás irányába.

Napjainkban a kartondobozok a mindennapi élet szerves részévé váltak. 

Az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése és a fenntarthatóság iránti igény tovább növeli a kartondobozok népszerűségét. A modern technológia lehetővé teszi, hogy a kartondobozok egyedi formában, nyomtatással és különböző védőrétegekkel készüljenek, így tökéletesen megfelelnek a mai kor igényeinek.



A kartondobozok típusai

Háromféle kartondobozt különböztethetünk meg:


  1. Merev dobozok: 


Ezek nem hajtogathatóak és nem esnek össze könnyen. Erős felépítésük  miatt felső kategóriás termékek. Hol találkozhattál eddig vele? Például mobiltelefon csomagolásaként.


  1. Összecsukható kartondobozok: 


Rugalmasak és könnyen összecsukhatóak. Gyakran használják őket gabonafélék, gyógyszerek, szappanok, parfümök csomagolására.


  1. Hullámkarton dobozok


Általában szállítási célokra használják, legyen szó költözésről, értékesítésről vagy szállítmányozásról. Ezek egy-, dupla- és háromrétegű hullámkartonnal is kaphatók, hogy megfeleljenek a különböző igényeknek.



Kreativitás a kartondobozokkal


A gyártás során a kartondobozok nyomtatásbarát anyagokból készülnek, így könnyedén nyomtathatunk rájuk mintákat, üzeneteket, figyelmeztetéseket és szlogeneket. 


Mi, a Wanapack-nál például egyedi elképzeléseidet is nagyon szívesen fogadjuk.


A kartondobozokat egyébként számos más célra is felhasználhatjuk, a szállításon és termékcsomagoláson kívül.


Dekorációs tárgyként, archívumok elrendezésére, kisállatházként vagy akár bábszínház készítésére is tökéletes alapanyagok. Ha nincs rájuk azonnal szükség, lapra hajtva és összekötözve könnyedén elraktározhatjuk őket a következő költözésre, ajándékozásra vagy kreatív ötlet megvalósítására.



Válaszd a Wanapack-ot!


A Wanapacknál széles választékban találhatók kartondobozok és csomagolóanyagok. 


A cégünk 1991 óta gazdag csomagolóanyag-kínálattal rendelkezik, és folyamatosan bővítjük termékkategóriáinkat. 


Láttad már például szelektív papír szemeteseinket?


Standard és személyre szabott dobozok is elérhetőek, amelyek kielégítik az igényeket a kis tételektől a nagyobb tételekig. 


Válassz a több száz termék közül, és rendelj rögtön készletről, akár 3-5 nap szállítási idővel.


A kartondobozok világa izgalmas és sokoldalú, így bátran engedd szabadjára a fantáziádat, és fedezd fel a csomagolásban rejlő lehetőségeket!